Fin liten kanna från Smultrongården.
Tycker att bröd är så oförskämt dyrt så nu har jag helt börjat baka mitt egna bröd. Och nu när jag har gjort några degar börjar man ju få snurr på det. Ni som känner mig vet att jag har en benägenhet för att improvisera i matlagning och har svårt att hålla mig till receptet. Nu gör jag även det i bakningen. I går blev del några vanliga baguetter bakade på fullkornsvetemjöl. Lyxigt värre att kunna servera nybakat bröd en sketen onsdagmorgon. Baguetter
4 st
25g jäst
4 dl vatten
2 msk olivolja
1½ tsk flingsalt
2 msk honung
5½ dl mjöl + lite till bakbordet (fullkorn, dinkel eller rågsikt)
Värm vatten och häll lite över den smulade jästen så den löser sig. Häll på resten av vattnet och blanda i honung, salt och oljan. Blanda i mjölet och rör ihop med en trägaffel. Degen ska vara kladdig. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk i en timme. Sen häller du ut degen på mjölat bord och delar i fyra delar. Knåda inte! Vrid ut baguetter på bakpappersklädd plåt, strö på lite flingsalt och kanske persilja eller vad som finns hemma och grädda i 250 grader i 5 min, stäng sedan av ugnen och låt stå på eftervärme i cirka 12 min. Svårare än så behöver det inte vara. Äts med fördel med en klick Bregott havssalt. Vill man ha i några frön eller nötter så är det bara att ha i. Våga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar