torsdag 12 november 2009

Välkommen Frans

I dag har vi  fått tillökning i familjen. Jag har satt min första surdeg. Kände att det var viktigt att döpa honom, får nog en starkare relation till degen då och på så sätt tar jag troligtvis hand om honom bättre. Herregud det står ju i varenda tidning om denna fantastiska deg och vilka underbara bröd det blir. Jag som har blivit helt insnöad på bakning måste ju bara prova. När jag var liten hade min pappa ett bageri där de gjorde allt bröd av surdeg, tänk vad framgångsrikt det skulle ha varit i dag om det funnits kvar. Har hittat en bra blogg också: pain de Martin, en hel blogg bara om surdegsbröd. Galet. Men kul.


Frans -min egna surdeg

I skolan har det varit sagovecka med mycket läsning, biblioteksbesök och i dag fick de klä ut sig till någon sagofigur om de ville. T valde att vara Lotta på bråkmakargatan. Så i morse var det röd klänning, plåster på knäet (efter ha kört in i buskarna med tant Bergs cykel) och så klart Bamsen under armen. Så idag när jag hämta fick jag även med mig Tingeling och Rödluvan hem. Vi körde lite disco i köket medans maten stod och puttra, barnen sjöng glatt med i några Markoolio-hits -de ska va reggae på sommarn, lite lullig var dag.....Hm kanske inte helt barnvänlig men men.......


Pepparkaksmuffins -formar från klara färdiga gå

Så klart blev det en liten kvällsfika, brukar ha lite mys på torsdagskvällen, det är ju trots allt fredag i morgon. Här kommer receptet:
ca 8 st
2 ägg, 2 dl strösocker, 50 g smält smör, 2 dl naturell youghurt, 4 1/2 dl vetemjöl (fullkorn), 2 tsk bakpulver, 3 tsk vaniljsocker, pepparkakor.
Vispa ägg och socker poröst. Rör sedan ner det smälta smöret och youghurten försiktigt. Blanda mjöl bakpulver och vaniljsockret och häl över smeten. Rör ihop allt till en jämn smet och häll i de krossade pepparkakorna. Häll upp i formar och grädda i mitten av ugnenpå 225 grader i ca 15-20 minuter.




GOD NATT!

Inga kommentarer: